Agama dan Falsafah #(L3,Q4)

CODE PRODUK: 9789671600122

  • Berat: 0.205kg
  • RM 16.00
  • RM20.00
  • 20 % OFF
  • STOCK:
  • 0


  • Pilih Lokasi:Info Produk

Tajuk:Agama dan Falsafah  ISBN: 9789671600122
Penerbit: Nizamiyyah Institute
Penulis: Dr Muhammad Sa'id Ramadan Al-Buti    Penterjemah: Dr Azmil Zainal Abidin   Tahun Terbitan: 2018
Muka Surat: 95
Halaman: Hitam Putih 
Format: Softcover
Berat (kg): 0.205 kg
Dimensi (cm): 21.5cm x 14cm x 0.9cm    SINOPSIS   Buku ini mengkritik segelintir kaum terpelajar dalam kalangan umat Islam yang telah terjajah mindanya sehingga menganggap bahawa agama hanyalah kepercayaan yang diterima begitu sahaja. Bagi mereka, jika kita ingin maju, maka kita perlu men gambil pendekatan falsafah barat, khususnya aliran positifisme yang kononnya merupakan kemuncak pencapaian pemikiran manusiawi yang seharusnya diterapkan ke dunia Islam sama ada secara tersirat mahupun berterus-terang.

Al-Shahid Dr Muhammad Sa'id Ramadan al-Buti dalam buku ini merakam dan mengupas kembali dialog yang pernah berlaku antara beliau dengan seorang Ketua Jabatan Falsafah di sebuah universiti di negara Teluk-Arab. Beliau berusaha mem betulkan salah faham mengenai Islam dengan menjelaskan metodologi yang sepatutnya menjadi kayu ukur dalam menilai sebarang dakwaan yang dilontarkan. Beliau turut menegaskan bahawa akidah Islam yang menerangkan hakikat alam, manusia dan kehidupan yang selaras dengan neraca ilmu itulah asas kepada kebangkitan dan kemajuan umat ini. Lebih jauh daripa da itu, beliau menyerang pula falsafah yang ingin menggantikan peranan agama dengan neraca tersebut sekaligus membuktikan nya sebagai produk khayalan manusiawi semata-mata.    
CODE PRODUK: 9789671600122
STOCK: 0
BERAT: 0.205kg

Penghantaran

Kami menggunakan perkhidmatan kurier terbaik seperti Pos Laju untuk membuat penghantaran pesanan buku ke seluruh negara.

Khidmat Pelanggan

Buku rosak? Salah Order? Kuantiti tidak cukup? Lain-lain masalah? Kami sedia membantu.

Pengembalian Wang

Sekiranya stok habis, atau terdapat kesalahan dalam penghantaran, kami sedia untuk mengembalikan wang anda.

© 2024 MobileBookCafe . All rights reserved