Musim Bunga Pertama: Biografi Rasulullah Dari Lensa Strategi dan Politik - Kulit Keras # (L13)

CODE PRODUK: 9789672007524

  • Berat: 0.800kg
  • RM 54.40
  • RM68.00
  • 20 % OFF
  • STOCK:
  • 12


  • Pilih Lokasi:


Beli Sekarang

Info Produk

Tajuk: Musim Bunga Pertama: Biografi Rasulullah Dari Lensa Strategi dan Politik - Kulit Keras ISBN: 9789672007524
Penerbit: Ilham Books
Penulis:Wadah Khanfar Penterjemah: Sulhah Ramli, Lubna Abd Rahman, Arnida A. Bakar & Amani Nawi Tahun Terbitan: 2022
Muka Surat: 404
Halaman: Hitam Putih 
Format: Hardcover
Berat (kg): 0.800
Dimensi (cm): 24.6cm x 17.5cm x 2.1cm   SINOPSIS  

Pendekatan strategik Nabi Muhammad SAW telah diaplikasikan sebagai kesinambungan dalam pengurusan politik dan strategi. Berdasarkan penilaian yang tepat tentang imbangan kuasa, Baginda realistik dalam menilai keadaan dan praktikal dalam membuat perancangan serta menyelesaikan intipati permasalahan. 

Baginda bertanggungjawab sepenuhnya untuk berinteraksi dengan realiti, bertanggungjawab untuk memahami, melaksana dan menangani serta membuat keputusan. Oleh itu, Baginda menggunakan semua elemen yang diperlukan untuk menyelesaikan tugas dengan sepenuhnya, termasuk membina pakatan, mengatur tentera, mewujudkan rangkaian perisikan, memantau reaksi musuh, menghantar duta, menggunakan kuasa kelembutan penyair dan pendakwah, dan membina sistem perlembagaan serta kehakiman dan perundangan. 

Semua ini adalah dalam konteks lengkap perancangan dan tindakan manusia. Jika hasilnya tidak memuaskan, Baginda mengambil pengajaran, memperbaiki kelemahan, mengatasi kesan kesilapan, dan kemudian meneruskan perjuangan. Dunia yang kini sedang berhadapan dengan tindakan sinergi kenalurian manusia dan disokong oleh dasar-dasar manusiawi untuk mencapai matlamat tertinggi iaitu kebebasan insan.

Dalam usaha memberikan gambaran kehidupan sebelum dan selepas era nubuwah, penulis tidak membataskan diri dengan hanya merujuk sumber pensejarahan Islam semata-mata malah menggunakan hikayat-hikayat dari Byzantine serta riwayat-riwayat dari Himyar, Parsi dan Habsyah, agar pencerahan dapat diberikan dari pelbagai sudut realiti dan ekonomi yang ditangani Baginda.

Tujuan penulisan ini bukanlah untuk kita terus mendiami masa lampau, membenarkan tindak-tanduk dan sikap, sebaliknya membina kaedah epistemologi dan penyelarasan secara sempurna untuk mewujudkan kesedaran politik dan strategik tentang realiti kontemporari.

 

CODE PRODUK: 9789672007524
STOCK: 12
BERAT: 0.800kg

Penghantaran

Kami menggunakan perkhidmatan kurier terbaik seperti Pos Laju untuk membuat penghantaran pesanan buku ke seluruh negara.

Khidmat Pelanggan

Buku rosak? Salah Order? Kuantiti tidak cukup? Lain-lain masalah? Kami sedia membantu.

Pengembalian Wang

Sekiranya stok habis, atau terdapat kesalahan dalam penghantaran, kami sedia untuk mengembalikan wang anda.

© 2022 MobileBookCafe . All rights reserved